Picamilon to suplement diety opracowany w Związku Radzieckim w 1969 roku, powstały z połączenia kwasu gamma-aminomasłowego (GABA) i kwasu 3-pirydylokarboksylowego (niacyny). Z badań przeprowadzonych w Rosji i Japonii wynika, że picamilon może korzystnie wpływać na czynność ośrodkowego układu nerwowego, obniżać lęk i wspomagać procesy poznawcze.
W Rosji połączenie GABA z niacyną stosuje się w terapii zaburzeń krążenia mózgowego, astenii, nerwicy wegetatywnej, depresji, migreny, ostrego zatrucia alkoholowego, jaskry z otwartym kątem przesączania, infekcji układu nerwowego oraz zaburzeń urojeniowych u osób starszych.
Po przekroczeniu bariery krew-mózg, picamilon ulega hydrolizie do GABA i niacyny – obydwa związki odgrywają istotną rolę w regulacji czynności układu nerwowego. Niacyna ma ponadto kluczowe znaczenie dla syntezy węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, przemian energetycznych, procesów krwiotwórczych i gospodarki lipidowej.
GABA jest z kolei aminokwasem, który oprócz działania relaksującego wykazuje zdolność nasilania syntezy hormonu wzrostu w osoczu i obniżania poziomu kortyzolu. Z tego względu, kwas gamma-aminomasłowy znalazł się w kręgu zainteresowania kulturystów i sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe. W suplementacji sportowej, picamilon wykorzystywany jest jednak bardzo rzadko.
REKLAMA
Subskrybuj komentarze tego artykułu