10 środków przeciwdziałających negatywnym skutkom spożycia alkoholu

10 środków przeciwdziałających negatywnym skutkom spożycia alkoholu

Mimo,  że dowiedziono klinicznie szkodliwości picia alkoholu, i to większej niż niektórych nielegalnych substancji, wciąż pozostaje on najlepiej dostępnym i najpopularniejszym środkiem odurzającym. Alkohol od tysięcy lat jest podporą prawie każdego społeczeństwa ludzkiego, a jego powszechność powoduje, że wiele osób nie widzi, iż jest to de facto narkotyk. Od wydarzeń sportowych po święta rodzinne, przy każdej okazji prawdopodobnie wypijasz kilka drinków. Jednak nawet umiarkowane picie powoduje pewne negatywne efekty. Z tego powodu wiele osób poszukuje suplementów, które pomogłyby złagodzić niektóre szkodliwe dla organizmu efekty spowodowane spożywaniem alkoholu. Bez względu na to, czy chodzi o jedną noc na mieście, czy częstsze użycie, a nawet powrót do zdrowia po latach alkoholizmu, istnieją naturalne zioła,  suplementy lub nootropy, które okazały się skuteczne w redukcji szkód.

——————————————————————————————————————————–

– Przed połączeniem jakiejkolwiek substancji z alkoholem dobrze jest sprawdzić wszelkie interakcje. Niektóre z substancji nootropowych nie są jeszcze dokładnie przebadane i mogą powodować interakcje nieudokumentowane.

– Substancje działające GABA-ergicznie, takie jak fenibut, nie powinny być łączone z alkoholem ze względu na wzmocnienie odurzającego działania. Generalnie łączenie alkoholu z innymi depresantami nie jest dobrym pomysłem.

– Sporo leków na ADHD zawierających sole amfetaminy lub metylofenidat może opóźnić działanie alkoholu prowadząc do większego spożycia i potencjalnych problemów z sercem.

——————————————————————————————————————————–

Dihydromyricetyna (DHM)

dhm

Dihydromyricetyna, będąca flawonoidem, przyspiesza metabolizm zarówno alkoholu, jak i działanie jego metabolitu – aldehydu octowego –przyspieszając kluczowe działanie enzymatyczne. Poza tym, że usuwa toksyny z organizmu, wykazuje też skuteczność w blokowaniu alkoholu na poziomie neurologicznym poprzez wiązanie się z receptorami GABA w miejsce alkoholu. Związek ten jest obietnicą dla osób chcących uniknąć kaca, jednak zanim zostanie uznany za całkowicie bezpieczny dla ludzi produkt, powinien być jeszcze dokładnie przebadany klinicznie.

Ostropest plamisty (Milk Thistle)

ostr

Ostropest stosowany jest w medycynie naturalnej od ponad 2000 lat. Przyspiesza regenerację komórek wątroby i redukuje złogi tłuszczu w wątrobie, spowodowane spożywaniem alkoholu. Wysnuto hipotezę, iż ostropest przyspiesza syntezę białkową w wątrobie, co umożliwia szybszą regenerację  tego narządu po uszkodzeniach wynikających z picia. Ostropest zawiera substancję o nazwie sylibinina, uznawaną za główny składnik aktywny tej rośliny i główny skladnik ekstraktu zwanego sylimaryną. Wielu użytkowników stosuje ostropest codziennie, można go jednak spożyć po przepitej nocy, aby ułatwić detoksykację wątroby.

N-Acetylocysteina (NAC)

nac 

NAC jest suplementem, który potrafi podnieść poziom endogenicznego peptydu zwanego glutationem.  Jest on ważnym przeciwutleniaczem. Jeśli spożyjesz NAC przed zakrapianą imprezą, zredukuje on oksydacyjne efekty uboczne alkoholu. Może też obniżyć toksyczność acetominofenu (paracetamolu) wywołaną przez alkohol.

NAC ma również właściwości przeciwdziałąjące uzależnieniu.

Amoksapina

amo

Amoksapina (znana też jako Moksadil) jest lekiem przeciwutleniającym cząsteczkowo podobnym do piroksydyny, formy witaminy B6. Amoksapina została zsyntetyzowana po raz pierwszy w Rosji, gdzie stosowana jest na polu medycznym ze względu na swoje właściwości przeciwlękowe, przeciwutleniające, nootropowe, neuroprotekcyjne, przeciwzapalne i nie tylko. Amoksapina ma właściwości antyoksydacyjne, lecz również w swoisty sposób przeciwdziała efektom spożycia alkoholu. Wykazuje lecznicze działanie na schorzenia związane z chronicznym piciem czy ostrym zatruciem alkoholowym. W eksperymentach przeprowadzonych na szczurach wykazano, iż przyjmowanie amoksapiny odwraca deficyty w wiedzy spowodowane przewlekłym piciem. Amoksapina obniża również liczbę lipofuscyn w mózgu, podobnie jak piracetam. W przypadku dużego spożycia alkoholu (jedna noc intensywnego picia) amoksapina zmniejsza uczucie fizycznego i umysłowego odurzenia, a w szczególności poprawia koordynację mięśni i jasność umysłu

 Kwas tauroursodeoksycholowy (TUDCA)

tudca

TUDCA jest kwasem żółciowym, który w śladowej ilości występuje w ludzkim ciele. Suplementacja jej substancji może być bardzo pomocna w leczeniu organizmu po przebytym alkoholizmie. TUDCA jest stosowany w niektórych krajach jako lek na kamienie żółciowe i marskość wątroby. Przyspiesza zdrowienie wątroby w przypadku jej uszkodzeń, szczególnie tych wywołanych spożywaniem alkoholu. Preparatu nie wolno zażywać przed piciem, ponieważ może on wzmocnić szkodliwe działanie na wątrobę. TUDCA powinno się suplementować raczej po spożyciu alkoholu, może być też stosowany regularnie przez alkoholików, którzy chcą poprawić stan swojej wątroby.

Ashwagandha

ash 

Ashwagandha to ziele, w którym zawarta jest duża liczba związków chemicznych zwanych  witanolidami. Ja wykazały badania, witanolidy są skuteczne w usuwaniu lęków społecznych, gdy łączy się je z alkoholem, a nawet nieduże dawki progowe obu substancji w połączeniu ze sobą działają dość mocno. Ponieważ jednak po samym alkoholu często występuje brak zahamowań, większość użytkowników nie musi stosować takiej mieszanki. Ashwagandę stosuje się często w celu skutecznego zerwania z nałogiem. Faktem jest, że drgawki po odstawieniu alkoholu mogą wywoływać stany lękowe, a udowodnione klinicznie, iż Ashwagandha redukuje uczucie niepokoju wywołane abstynencją.

Agmatyna

ag

Agmatyna jest aminokwasem i neurotransmiterem pochodzącym z innego aminokwasu, argininy. Ma zbawienny wpływ na bóle neuropatyczne i uzależnienia. Agmatyna zdaje się redukować symptomy odstawienia oraz uzależnienia od alkoholu, takie jak lęki i drgawki. Jedna istotna uwaga: agmatyna jest znana ze swojego działania ochronnego na układ pokarmowy, jednak spożywana razem z alkoholem może zwiększyć ryzyko wrzodów żołądka.

Piracetam

pir

Umiarkowane spożycie alkoholu nie powoduje poważnych uszkodzeń mózgu, jednak funkcje poznawcze są osłabione zaraz po spożyciu, a nawet następnego dnia lub dłużej. Nootropy, które działają cholinergicznie, poprawiają zdolności poznawcze w sytuacji wyniszczenia alkoholowego. Spożycie alkoholu powoduje podniesienie poziomu lipofuscyny w komórkach nerwowych, co prowadzi do rozwoju związanych z wiekiem chorób degeneracyjnych. Piracetam i pozostałe racetamy, wstrzymują gromadzenie się lipofuscyny, zapobiegając neurodegeneracji.

L-Teanina

l Matcha to japońska zielona herbata o bardzo wysokiej zawartości L-teaniny.

Aminokwas o nazwie Teanina, występujący naturalnie w zielonej herbacie, jest kolejnym ważnym suplementem, który pomoże chronić wątrobę przed niepożądanym działaniem alkoholu. W pewnym badaniu, w którym myszom podano L-teaninę przed spożyciem alkoholu, po godzinie zaobserwowano niższy poziom etanolu we krwi w porównaniu do myszy, którym aplikowano jedynie alkohol. Oznacza to, iż L-teanina może pomóc organizmowi w szybszej regeneracji po negatywnych skutkach ubocznych spożycia tej substancji. (W takim razie oznacza to również, że L-teanina skraca także „pozytywne” efekty działania alkoholu.) Używanie alkoholu zwykle obniża przeciwutleniające zdolności hepatocytów (komórki wątrobowe). L-teanina odbudowuje te zdolności.

Kudzu

kudy

Kudzu inaczej Opornik łatkowaty jest rośliną jadalną występującą w Ameryce i Azji. Korzeń bogaty jest w wiele związków z grupy izoflawonoidów. Oprócz szeregu właściwości prozdrowotnych m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze codzienne zażywanie tej rośliny łagodzi pociąg do alkoholu. Mechanizm polega głównie na pobudzaniu wydzielania dopaminy i serotoniny przez co skutkuje to uczuciem zadowolenia i poprawy nastroju oraz zanikania lęku i przypływu odwagi. Dzięki temu alkoholik nie musi sięgać po alkohol aby wywołać podobny efekt. Dodatkowo Kudzu hamuje działanie dehydrogenazy alkoholowej (pod wpływem tego enzymu alkohol jest przekształcany w toksyczny aldehyd octowy CH3CHO) i dehydrogenazy aldehydowej (enzym, który utlenia aldehyd octowy powstający ze spożytego alkoholu C2H5OH do kwasu octowego CH3COOH).

 Wnioski końcowe

Alkohol utrzymuje w historii ludzkości swój status narkotyku pierwszego wyboru. W efekcie, obecnie używany jest powszechnie i z przesadą pomimo potencjalnego zagrożenia dla zdrowia. Będąc uzbrojonym w wiedzę na temat powyżej wymienionych substancji, może jej użyć w celu przeciwdziałania i przezwyciężania neurologicznym i fizjologicznym trudnościom spowodowanym spożyciem alkoholu.

Należy pamiętać, że suplementy i nootropy zapobiegają jedynie negatywnym efektom spożycia alkoholu. Ostrożne i odpowiedzialne podejście do konsumpcji alkoholu jest najważniejszym elementem bezpiecznego picia.

 

Poznaj autora / Luiza

3 Komentarze

  • Jest jeszcze jaskółcze ziele … które usuwa z krwi metabolity alkoholowe i usuwa kaca w 15sekund… chroniąc wątrobę i trzustkę …

    • Zgadza się 🙂 Glistnik to bardzo ciekawa roślina o wielu właściwościach, w tym odtruwających. Dzięki za uzupełnienie listy ! 🙂 Pozdrawiamy

  • Bardzo dobrze dziala kompleks witamin B z witamina C.
    Ja uzywam sporych dawek bo ze Swansona.
    Po zazyciu nigdy nie ma bolu glowy co najwyzej odwodnienie.
    Alkohol wyplukuje B a to glowna przyczyna bolow glowy.

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie upubliczniony.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>