,

Wady i zalety picia zielonej herbaty

Wady i zalety picia zielonej herbaty

O zielonej herbacie mówiło się dotąd w samych superlatywach, jako o cudownym eliksirze młodości. Niestety każdy kij ma dwa końce, tak więc picie jej w nadmiarze może być szkodliwe.


Spośród wszystkich rodzajów herbat za najzdrowszą uchodzi herbata zielona. Po odkryciu kilku związków chemicznych, których działanie jest bardzo pożyteczne dla ludzkiego zdrowia, naukowcy w sposób szczególny zainteresowali się składem tej herbaty. Jak się okazało picie jej w nadmiarze ma też ujemne skutki dla naszego zdrowia.

Zaleta – wiązanie wolnych rodników

Zielona herbata, podobnie jak wiele innych roślin, zawiera polifenole – organiczne związki, które słyną z silnego działania przeciwutleniającego. Przeciwutleniacze wzmacniają odporność komórek, chroniąc je przed niepożądanymi procesami utleniania. Wiążą wolne rodniki, które w naszym ciele prowadzą do wielu niechcianych procesów – starzenia się organizmu, zmian w funkcjonowaniu komórek lub ich śmierci, powstawania nowotworów. Dlatego dieta bogata w antyoksydanty pomaga uniknąć chorób układu krwionośnego i chorób nowotworowych.

Uważa się, że polifenole mogą opóźniać procesy starzenia, stąd duża popularność olejków i wyciągów roślinnych również w kosmetykach. Przyczyniają się one również do zwiększenia mineralnej gęstości tkanki kostnej.

Wada – ryzyko anemii

Według najnowszych badań opublikowanych na łamach Journal of Nutrition, te same związki mogą zwiększać ryzyko anemii, bo hamują absorpcję żelaza z pożywienia. Polifenole łączą się z jonami żelaza tworząc kompleksy, które nie są w stanie przeniknąć z układu pokarmowego do krwi. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, który umożliwia transport tlenu. Okazuje się więc, że spożywając zbyt duże ilości polifenoli, zamiast oczyszczać i odmładzać organizm, narażamy się na anemię i niedotlenienie tkanek.

Przed zieloną herbatą przestrzegają dentyści – osoby, które mają tendencję do tworzenia się kamienia nazębnego nie powinny pijać jej często. Zielona herbata pozostawia na zębach trudny do usunięcia osad, podobny do powstałego w wyniku działania dymu tytoniowego. Co ciekawe, czarna herbata nie wyrządza takich szkód, mimo że napar, który pijemy, jest zdecydowanie ciemniejszy.

Zielona herbata zawdzięcza swoją popularność zarówno dobroczynnym właściwościom, jak i sprytnemu marketingowi. Czy warto ją pić? Oczywiście. Jednak we wszystkich kwestiach najlepiej zachować umiar i zdrowy rozsądek. 3-5 filiżanek zielonej herbaty w tygodniu na pewno nam nie zaszkodzi, mogą za to korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, lub zastąpić inne, mniej zdrowe napoje. Litr zielonej herbaty dziennie może już nie służyć zdrowiu.

Zielona herbata tylko z drugiego parzenia?

Pierwsze parzenie mistrzowie herbaty – Chińczycy wylewają, a wypijają dopiero tą z drugiego i kolejnych. To chiński rytuał „mycia zielonej herbaty”. Zalewając ją letnią wodą (60-85 stopni Celsjusza) można uzyskać nawet do sześciu dobrych parzeń herbaty, o delikatnym, słomkowym odcieniu.
Mowa oczywiście o herbatach wysokiej jakości, gdyż „zielona” herbata pakowana w ekspresowych torebkach zazwyczaj ma niewiele wspólnego z cennymi liśćmi dobrych gatunków.

Źródło: http://portalaktywni.com/

Poznaj autora / Luiza

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie upubliczniony.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>